Prześledź odważnie krainę surowego mięsa dzięki tym starannie dobranym przepisom od szefów kuchni i Food & Wine Test Kitchen.
W sztuce tworzenia potraw niewiele dań wywołuje pierwotną istotę tak mocno jak tatar, ale niewiele jest tak skomplikowanych do opanowania. Tammie Teclemariam trafnie oddaje to uczucie w naszym szczegółowym przewodniku po przygotowywaniu tataru ze steku. “To zręczne; to pomysłowe; to o wiele więcej niż suma jego części,” zauważa Kate Williams, Najlepsza Nowa Kucharka 2018 roku z Lady of the House w Detroit. Zapewnienie jakości mięsa jest kluczowe podczas podawania go na surowo, w połączeniu z koniecznością dokładnego schłodzenia przed krojeniem, gwarantującym sztywność do pokrojenia. Dodatkowo, surowe potrawy wymagają odważniejszego doprawienia, przewyższającego to wymagane dla dań ciepłych lub gorących. Poniżej znajdziesz szereg przepisów na tatar, obejmujących od wołowiny przez owoce morza, aż po wariacje z awokado i buraka.

Cezarowy Tatar ze Stekowca
W tej fuzji klasycznego sałatki Cezara i tataru, twórczyni przepisów F&W, Liz Mervosh, łączy miękkie kostki surowego steku, posypane parmezanem grzanki na chrupkość, chrupiące listki cykorii i czosnkową, gęstą polewę Cezara.
Stek Tatar z Majonezem ze Smażonymi Ostrzykami
Kate Williams przekształca delikatne skrawki wołowiny w smakowitą delikates, wykorzystując odrzucane czubki pora do stworzenia pikantnej gremolaty. Dodatek majonezu ze smażonymi ostrzykami dodaje głębi i świeżości, łatwo ubitego w blenderze w ciągu minuty.

Tatar z Polędwicy Wołowej z Winaigrette z Anchois i Cornichonów
Wybór fileta z pierwszej klasy zapewnia luksusową teksturę w tej odsłonie tataru. Wzmocniony marynowaną czerwoną cebulą i aromatycznym winagrettem, ten dani obiecuje symfonię smaków.
Tatar z Pstrąga z Remoulade z kopru włoskiego, Tobiko
Miękki, masłowy pstrąg miesza się z koprem włoskim, czerwoną cebulą, żółtym papryczka chili i ogórkiem, owinięty w wyrazisty sos z limonki i imbiru. Zdobiony złotym tobiko yuzu i chrupiącym ryżem dmuchanym, ta prezentacja jest równie uderzająca, co smakowita.

Tatar z Tuńczyka z Olejem imbirowym, Wasabe i Nasionami Sezamu
Szef kuchni Eric Ripert podnosi pokrojoną na kostkę tuńczyka klasy sushi z imbrowym olejem, uzupełniony kolendrą, jalapeno, wasabe, nasionami sezamu, cebulą dymką i sokiem z cytryny, tworząc elegancki i intensywnie aromatyczny tatar z tuńczyka.
Tatar z Łososia Gravlax z Olejem z Koperku
Anya von Bremzen odkrywa na nowo klasyczny łosoś gravlax, szybko marynując małe kostki ryby w soli i cukrze, gotowe na noc zamiast przez kilka dni. Podawany jako przystawka z blinami lub grzankami, ta wariacja na temat tataru zachwyca podniebienie.
Tatar z Tuńczyka z Winaigrette Cacciatore
Kate Williams proponuje dekadencki przystopek, składający się z drobno posiekanego tuńczyka klasy sashimi, domowych bułeczek z anchovi, i cierpkiego winaigrette cacciatore.